Incident pri pokušaju slobodnog leta
0

NASA-ina letjelica koja liči na insekt pala tokom testa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Manja NASA-ina letjelica srušila se i zapalila tokom testiranja za misije na Mjesecu i ostalim destinacijama izvan Zemlje, nakon što je skrenula sa kursa u Svemirskom centru Kennedy, saopštili su zvaničnici.

U padu letjelice Morpheus nedaleko od piste koju su nekada koristili svemirski šatlovi nije bilo povrijeđenih, prenio je Reuters.

Vozilo koje liči na insekta, dizajnirano u NASA-inom Svemirskom centru Johnson u Houstonu, obavilo je nekoliko letova dok je bilo prikačeno za dizalicu. Incident se dogodio prilikom pokušaja slobodnog leta.

Morpheusovi motori, koji koriste tečni kiseonik i metan, uključili su se kao što je bilo planirano i podigli aparat težine 794 kilograma, ali se aparat poslije nekoliko sekundi nageo, pao i zapalio.

Na videosnimku koji je objavila NASA vidi se vozilo u plamenu, a potom i spektakularna eksplozija rezervoara sa gorivom.

Nasa je saopštila da su ovakvi neuspjesi očekivani i da su dio razvojnog procesa svakog kompleksnog dijela opreme za svemirske letove, te da je istraga u toku.

Projekat Morpheus razvija se u partnerstvu sa privatnom kompanijom Armadillo Aerospace, koja radi na podorbitalnim vozilima koja mogu da polijeću i spuštaju se vertikalno i da se koriste više puta.

Nasa je potrošila oko sedam miliona dolara na ovaj projekat u posljednje dvije i po godine.