Nauka
0

NASA-in robot LADEE u problemima, ali nastavlja put ka Mjesecu

Klix.ba
NASA-in najnoviji robotski istraživač, LADEE, lansiran je iz Virginije i vrlo brzo je zapao u probleme. NASA tvrdi da je letjelica na savršenoj i sigurnoj putanji ka Mjesecu, a zvaničnici navode kako postoje određene greške u sistemu.

S. Peter Worden, direktor NASA-inog Istraživačkog centra Ames u Kaliforniji, rekao je novinarima kako će u narednih nekoliko nekoliko dana otkloniti sve probleme.

LADEE-jevi točkovi bili su uključeni kako bi upravljali i stabilizirali letjelicu, koja se prebrzo okretala nakon što se odvojila u posljednjoj raketnoj fazi. Računar je automatski isključio točkove, navodno zbog viška struje. Procijenio je da se točkovi prebrzo okreću, naveo je Worden i dodao kako nije hitno da se greške "ispeglaju".

LADEE je zadužen za proučavanje lunarne atmosfere i prašine, a ka Mjesecu ide dužom putanjom, praveći tri velika kruga oko Zemlje, prije približavanja Mjesečevoj orbiti. Za razliku od trodnevnog leta, kakvi su bili letovi Apolla, LADEE-ju će trebati čitavih mjesec dana da stigne do Mjeseca. Robota, veličine manjeg automobila, do Mjeseca nosi raketa Minotaur V.

Naučnici pomoću njega žele istražiti sastav Mjesečeve atmosfere i koliko se mijenjala tokom vremena. 280 miliona dolara vrijedna misija trajat će šest mjeseci.

LADEE je opremljen sa tri naučna instrumenta te laserskom komunikacijom, koja se tek testira i mogla bi se pokazati pravom revolucijom u prijenosu podataka.