Nauka
5

NASA-in najveći projekat u krizi: Kvar na svemirskom teleskopu Kepler

Anadolija
NASA-in svemirski teleskop Kepler, koji istražuje planete udaljene hiljadama svjetlosnih godina, pretrpio je težak sistemski kvar nakon čega se prestao kretati.

Inžinjeri NASA-e su primijetili kvar kada su Kepler podesili na 'safe mode'. Utvrdili su da je do kvara došlo na drugom od četiri točka kojima se teleskop pokreće.

Svemirski teleskop Kepler poslat je u svemir kako bi istražio stanje na planetama sličnim Zemlji, a na kojima bi se mogao uspostaviti život.

Međutim, nakon kvara na teleskopu, postoji mogućnost da misija bude obustavljena ako ne bude nađeno rješenje kako popraviti teleskop.

Zamjenik direktora projekta NASA-e Charles Sobeck izjavio je kako trenutno ne mogu da se kreću prema mjestu koje su planirali da istraže.

"Ne možemo dobiti očekivane informacije o tom području”, izjavio je Sobeck.

Zamjenik direktora za istraživanja u NASA-i John Grunsfeld istakao je da “Kepler još uvijek nije doživio katastrofu i poraz jer postoji mogućnost da se sve popravi”.

Teleskop Kepler u svemir je lansiran 2009. i sve do sada misija je proticala bez ikakvih problema i kvarova. Projekat Kepler u vrijednosti od 600 miliona dolara provodi se pod nadzorom NASA-inog istraživačkog centra Ames.

Stručnjaci NASA-e prošli mjesec su saopćili kako je teleskop Kepler pronašao dvije planete malo veće od Zemlje.