Istraživanje površine planete
2

NASA danas lansira novi satelit, najmoćniji dosad

Klix.ba
Foto: NASA
Foto: NASA
Američka svemirska agencija NASA će danas u sklopu 40-godišnjeg istraživanja površine naše planete lansirati najnoviji i najmoćniji satelit do sada.

Ovaj satelit iz programa Landsat će imati mogućnost istraživanja površine Zemlje pri rezoluciji od jedne desetine hektara, a cilj mu je prikupljanje informacija za bolje razumijevanje uništavanja šumskih površina, topljenja leda, smanjenja arktičke ledene površine, većeg broja požara i drugih velikih promjena koje se svakodnevno dešavaju.

"Sve te promjene se zbog povećanja broja stanovnika dešavaju brže nego ikada ranije u historiji. Mi ćemo biti u stanju da nastavimo pratiti ove promjene uz pomoć najboljeg Landsat satelita ikada lansiranog", rekao je Jim Irons, jedan od naučnika iz svemirskog centra Goddard u Greenbeltu.

Program Landsat je odobren 1970. godine, a prvi satelit je lansiran 1972. godine. Satelit koji će biti lansiran danas u 13:02 po lokalnom vremenu će biti osmi po redu u ovom programu.

Satelit će obilaziti oko Zemlje svakih 90 minuta, a mapu cijele planete će napraviti za 16 dana, prenosi Fox News.

Program Landsat se do sada pokazao kao nevjerovatno koristan za Sjedinjene Američke Države, ali i cijeli svijet. Zahvaljujući informacijama prikupljenim putem ovih satelita naučnici mogu pratiti kako sezonske promjene, tako i postepene dugoročne promjene nivoa vode i pomjeranja vegetacije.