Nauka
0

NASA će poslati misiju na Mjesec da pronađe vodu

FENA
Foto: AFP/NASA/File
Foto: AFP/NASA/File
Američka svemirska agencija NASA saopćila je u četvrtak da priprema misiju koja će u junu na Mjesecu tražiti vodu, kako bi ljudima omogućila da rade na tom najbližem susjedu, a možda i da žive.

NASA je planirala da 17. juna iz Cap Canaverala na Floridi lansira raketu Atlas V na kojoj će biti dva aparata za istraživanje: jedan za vodu, drugi za traženje sletnih pisti.

Cilj misije je da "prikupi informacije kako bi se u potpunoj sigurnosti išlo na Mjesec i istraživalo", objasnio je Mike Wargo, naučnik iz NASA-e i stručnjak za Mjesec.

Istraživanja će se koncentrirati na polovima koji su još nepoznati i pokušat će da potvrde informacije o postojanju vodika i leda na tim mjestima. Ti elementi nisu pronađeni u ekvatorskim regijama koje su ljudi istraživali u prošlom stoljeću.

Krateri u polarnim regijama koji milijardama godina nisu bili izloženi sunčevoj svjetlosti mogli bi da sadrže rezerve zaleđene vode s temperaturom od -200 stepeni Celzijusa.

Prema riječima direktora Dana Adrewsa, takvo otkriće bi bilo bitno za buduće misije s ljudima jer bi omogućilo snabdijevanje astronauta vodikom i bilo bi korisno za vozila.