Naučnici sa Ohio univerziteta uzgojili su specijalnu vrstu narandžastog paradajza koji je zdraviji od crvenog koji se obično uzgaja u vrtovima.
Narandžasti paradajz sadrži izmijenjenu tvar - lycopen, koje naše tijelo bolje iskoristi nego onu koja se nalazi u crvenom paradajzu.
Lycopen je antioksidant za kojeg se vjeruje da ima mnogo dobrih svojstava za organizam. Umanjuje rizik od pojave raka, kardiovaskularnih bolesti i djeluje blagotvorno na probleme s vidom koji nastaju zbog starosti. To je tvar koja daje crvenom paradajzu kao i ostalom voću i povrću intenzivnu boju.
Crveni paradajz u sebi sadrži više lycopena, no naš organizam apsorbuje neznatnu količinu ove tvari. Kod narandžastog stvar obrnuta, ima ga mnogo manje, no sve što ima završi u krvotoku.
Možda vas zanima
Pokazalo istraživanje
Najveće greške koje ljudi čine tokom seksa: Zbog njih ne postižete zadovoljstvo
Prvi smo ga posjetili
Bingo City Centar se otvara sutra na Ilidži: Evo šta nudi novi tržni centar u Sarajevu
Vezani članci