Nauka
0

VIDEO / Napravljena 3D mapa davno potopljenog egipatskog grada

Klix.ba
Egipatski grad Heracleion bio je jedan od najvažnijih trgovačkih centara Mediterana, a dom je i hramu u kojem je Kleopatra proglašena kraljicom. Grad je prije 1.200 godina potopljen u današnji zaljev Aboukir. Na površinu je izašao uz pomoć 3D tehnologije.

Heracleion je otkriven 2001. godine, a nakon više od decenije iskopavanja, istraživači su uspjeli napraviti mapu koja opisuje život u ovoj antičkoj luci.

Stoljećima je Heracleion bio smatran legendom, poput Atlantide. Otkrio ga je podvodni arheolog Franck Goddio, dok je tragao za francuskim ratnim brodovima iz 18. stoljeća. Ronioci su kasnije otkrili ostatke nevjerovatnog bogatstva. Pronašli su čak 64 broda, što je najveći broj antičkih brodova ikada pronađenih na jednom mjestu, 700 sidara, zlatne novčiće, bronzane i kamene statue...

"Nalazište je savršeno očuvano. Stvaramo bogatu sliku o tome kako je izgledala trgovina u tadašnjem Egiptu. Ima tu i dosta stvaru koje dolaze iz Grčke i Fenikije“, izjavio je Damian Robinson, direktor Centra za morsku arheologiju u Oxfordu.

Međunarodni istraživački tim pronašao je i ostatke legendarnog hrama Amun-Gereb, u kojem je Kleopatri podarena vlast nad čitavim Egiptom. Hram je bio centralna tačka grada, a od njega se širila mreža venecijanskih kanala.

Istraživači još uvijek pokušavaju pronaći razloge zašto je grad potonuo, ali glavna teorija je da su se urušili sedimenti na kojima je grad izgrađen, što je, zajedno sa dizanjem nivoa mora, učinilo da čitava oblast potone.