YouTube i NASA raspisali konkurs
0

Napravite eksperiment koji funkcioniše u svemiru

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
YouTube, NASA i nekoliko drugih partnera objavili su pokretanje globalnog programa YouTube Space Lab koji će predstavljati izazov za tinejdžere od 14 do 18 godina da kreiraju eksperimente koji se mogu izvesti u svemiru. Nekoliko sretnih tinejdžera imat će šansu da zaista učestvuju u nauci "mimo ovog svijeta".

Dva pobjednička projekta će biti izvedena u Međunarodnoj svemirskoj stanici koja je oko 386 kilometara iznad planete Zemlje. Eksperimenti će biti prikazivani uživo putem YouTubea.

Cilj takmičenja jeste angažovati studente nauka, inžinjeringa i matematike i pomoći im da razviju kreativne i analitičke sposobnosti, rekli su zvaničnici.

"Ovo takmičenje je najveća naučna učionica koju imamo", rekao je bivši astronaut Leland Melvin koji je danas saradnik administratora za obrazovanje u NASA-i u Washingtonu.

"Takmičenje će iskoristiti studentsko uzbuđenje koje vlada za svemirskim izučavanjem, a uporedo ih uključiti u pravo naučno istraživanje i eksperimente", dodao je Melvin, objavio je AP.

Kompanija računara Lenovo, Space Adventures i evropske i japanske svemirske agencije su takođe partneri na projektu.

Studenti moraju na YouTube poslati dvominutni video u kojem objašbnjavajuuj eksperiment do 7. decembra. Mogu raditi sami ili u grupi od troje ljudi. Mogu poslati do tri eksperimenta u jednoj od dvije discipline: biologiji ili fizici.

Najboljih 60 eksperimenata će biti objavljeno 3.januara 2012, a onda će otpočeti konačna selekcija. U članove komisije će između ostalih biti uključen i astrofizičar Stephen Hawking i NASA-in ekspert Bill Gerstenmaier. Oni će suziti izbor na šest najboljih nakon čega će se finalisti sresti u Washingtonu u martu 2012. Dvoje pobjednika iz dvije kategorije (od 14 do 16 i od 17 do 18 godina) dobit će, uz ostale nagrade, priliku da učestvuju u bilo kojem svemirskom projeku.

Više informacija o programu možete dobii ovdje.