Nauka
0

Najočuvaniji primjerak mamuta na izložbi u Japanu

Klix.ba
Najočuvaniji pronađeni primjerak vunastog mamuta, kod kojeg je otkriven jedini sačuvani uzorak krvi, odlazi na javnu izložbu u Yokohami u Japanu.

Ženka vunastog mamuta, pronađena u Sibiru u maju ove godine, najočuvaniji je ikada pronađeni primjerak ove vrste, a za uzorke njene krvi naučnici tvrde da bi se mogli iskoristiti za "oživljavanje" ove vrste, koja je izumrla prije nekih četiri hiljade godina.

Životinja, koju je sibirski led sačuvao u gotovo netaknutom stanju, sada će biti prikazana i javnosti, dok će naučnici nastaviti testiranja kako bi ovoj izumrloj vrsti dali novu budućnost.

Sačuvano mišićno tkivo ukazuje na to da je životinja imala između 50 ili 60 godina kada je uginula.

"Zaista smo bili iznenađeni kada smo pronašli sačuvanu krv i mišićno tkivo. Ovo je najbolje očuvani primjerak mamuta u historiji paleontologije", izjavio je Semyon Grigoriev sa Univerziteta u Sibiru.

Pronađeni uzorci krvi pokrenuli su debate o moralnosti oživljavanja izumrlih životinja. Krv i ostali uzorci ustupljeni su južnokorejskom naučniku Hwang Woo-suku i njegovom privatnom laboratoriju za bioinžinjering.

Laboratorij je potvrdio kako radi sa drugim uzorcima mamutske DNK, kako bi "oživjeli" ovu izumrlu vrstu. Eventualni plan je ubaciti oplođeno jaje u ženku slona. Naučnici se nadaju da je sačuvana bar jedna živa ćelija mamuta.

Grigoriev smatra da je moguća starost pronađene ženke mamuta blizu 10 hiljada godina, dok novi testovi ukazuju na to da je životinja mnogo starija te da bi mogla biti stara čak 39 hiljada godina.

"Velika je sreća što smo pronašli sačuvani uzorak krvi i planiramo ga temeljito istražiti. Trenutno sumnjamo da mamutska krv sadrži neku vrstu prirodnog antifriza", rekao je Grigoriev.

Grigoriev je ukazao na to da je životinja dobro očuvana jer se nije odmrzavala i ponovo zamrzavala.