Ljekarima olakšan posao
0

Najnovije oružje u liječenju raka prostate je - zlato

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ljekari se naoružavaju novim oružjem u borbi protiv raka prostate - zlatom. Zlatne spirale se, naime, koriste za ciljanu radioterapiju, tačnije, pojačavaju efekt tretmana na prostatu i sprečavaju oštećenje obližnjih organa kao što su crijeva ili mjehur.

Oko šest spirala, koje su duge 1-2 cm i koštaju po 80-100 funti umeću se u prostatu prije tretmana. Jednom ugrađene, ostat će u prostati do kraja života pacijenta. Britanski ljekari ističu da pokušavaju minimizirati ciljno područje za zračenje, a zlatne spirale pomažu precizno skeniranje prije svakog tretmana, budući da se prostata pomjera, pa bi bez ovih spirala postupak bio znatno teži.

'Ne možete vidjeti prostatu prilikom radioterapijskog tretmana jer je ona meko tkivo i sve izgleda isto. Možete vidjeti koštunjavu strukturu kuka, ali ne i prostate. Ako stavite zlatne spirale u prostatu možete ih lako vidjeti i to vam znatno olakšava posao", kažu ljekari.

Pacijenti prosječno imaju 37 tretmana tokom radioterapije za sedam i po sedmica i stoga je vrlo bitno da se samo prostata zrači, a ne i susjedni organi. Sad ljekari mogu s puno više samopouzdanja usmjeriti aparate na tačno određeni dio, a pacijenti mogu biti sigurni da drugi organi neće trpjeti. Ljekari također ističu kako se nadaju da će nova metoda dati pacijentima više šansi da prežive ovu opaku bolest, prenio je Daily Mail.