Nauka
0

Najkreativniji smo u kupatilu u 22:04

Sarajevo-x.com
Iako smo uvjereni da treba ranije leći i rano ustati da bi bili zdravi, pametni i kreativni, izgleda da u tome ima vrlo malo istine. Istraživanja su pokazala da smo najpametniji u 22 sata i četiri minute, odnosno da nam tada na pamet padaju najkreativnije ideje.

Anketa koju je proveo lanac hotela Crowne Plaza ukazuje na to da se većina ispitanika osjeća najspremnije za nove ideje u večernjim satima.

Istraživanje je obuhvatilo 1.426 odraslih ljudi za koje se inače vjerovalo da su najkreativniji u toku radnog vremena. Ipak, pokazalo se da stvari nisu onakve kakvim se čine. Popodne, posebno oko 16:33 najviše ispitanika, čak 98 posto njih se osjeća najmanje inspirisanim.

Upitani za metode kojima se koriste da bi pokrenuli vlastitu kreativnost, 44 posto je izjavilo da odlaze u kupatilo, odnosno pod tuš. Nažalost po čovječanstvo, čak i kad dobiju neke briljantne ideje, 58 ispitanika otkriva da ih ne zapisuju već skoro istog momenta zaborave.

Jedna talijanska studija provedena 2006. godine također je otkrila da oni koji ostanu budni dokasno imaju najoriginalnije ideje. 'Noćne ptičice' tako dolaze sa najkreativnijim prijedlozima koji su najčešće nekonvencionalni i boemski.

Potvrđeno je i to da žene bolje pamte svoje najkreativnije zamisli nego muškarci.