Nauka
0

Najfascinantniji umovi svih vremena

Sarajevo-x.com
Ljudi koji su svojim radom obilježili historiju nauke i postigli nevjerovatna dostignuća nikada neće pasti u zaborav. Njihova djela su vječna i univerzalna. U čast najznačajnih umova svih vremena, portal LiveScience.com objavio je imena deset ličnosti koje su obilježile naučnu historiju i dali impozantan doprinos njenom napretku.

Albert Einstein (1879.-1955.)

Iako su njegovi nastavnici i profesori smatrali da Albert i nije baš najbistriji te da sporo pamti i uči, njega to nije spriječilo da postigne nevjerovatna otkrića na polju nauke. Tvorac je teorije relativiteta, igrao je značajnu ulogu u razvijanju kvantne teorije i dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku, za njegov opis fotoelektričnog efekta.

[SLIKA]7[/SLIKA]Sir Isaac Newton (1643.-1727.)

Svi su svjesni da ono što se vine u visine nekada mora i pasti na tlo - univerzalna teorija gravitacije čije je tvorac sir Isaac Newton. Ovaj genijalac također je izučavao brzinu zvuka, unaprijedio je saznanja o solarnom sistemu i dao značajan doprinos u izučavanju prelamanja svjetlosti. Newton je poznat i po svoja tri osnovna zakona kretanja.

[SLIKA]4[/SLIKA]Leonardo Da Vinci (1452.-1519.)

Poznat kao "Renesansni čovjek", Leonardo da Vici bio je nadaren arhitekta, astronaut, inžinjer, inovator, slikar i skulptor. Njegove "Posljednja večera" (1495-97) i "Mona Lisa" (1503-06) spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, dok njegovi spisi odražavaju duh naučnog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena.

[SLIKA]6[/SLIKA]Nikola Tesla (1856.-1943.)

Nikola Tesla bio je naučnik i inovator svjetskog glasa. Radio je na području elektrotehnike i radio-tehnike, te otkrio okretno magnetsko polje i višefazni sistem izmjeničnih struja. Smatraju ga najznačajnijim naučnikom u historiji tehnologije. Nikola je imao i nekoliko neuspjelih eksperimenata kao što je pokušaj letenja sa krova koristeći kišobran.

[SLIKA]3[/SLIKA]Galileo Galilei (1564.-1642.)

Galilei se smatra ocem moderne astronomije, fizike i nauke. Iako nije izmislio teleskop, bio je prvi koji ga je ispravno koristio. Pronašao je zakone slobodnog pada tijela i postavio jednačine kosoga hitca. Prvi je uveo eksperimentalnu metodu i matematičko formuliranje fizikalnih zakona, te na taj način postavio temelje klasične fizike. Osnovao je balistiku, određujući paraboličnu putanju zrna. Otkrio je planine na Mjesecu, četiri Jupiterova satelita koji nose i njegovo ime i zvjezdanu konstrukciju Mliječne staze. Otkrio je da i planeta Venera ima iste faze kao i Mjesec.

[SLIKA]9[/SLIKA]Thomas Edison (1847.-1931.)

Uglavnom vlada uvjerenje da je Edison najproduktivniji inovator svih vremena. U svojoj naučnoj karijeri broji oko 1.100 patenta. Najpoznatiji izumi su mu kirkofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, telegrafski aparat koji otipkava pisana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je sijalica sa niti od ugljena koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća prije izuma sijalice sa metalnom niti.

[SLIKA]8[/SLIKA]Steven Hawking ( rođen 1942. godine)

Ovaj naučnik rođen je na dan obilježavanja 300 godina od smrti Galilea. Hawkin je ponudio matematičke dokaze koji pokazuju tačnost teorije gravitacije.

Benjamin Franklin (1706.-1790.)

Bio je naučniki i izumitelj, državnik i diplomata, pisac i izdavač, filozof, ekonomist - bio je pravi, izvorni američki poduzetnik! Jedan od očeva - utemeljitelja američke nacije i jedan od najsjajnijih građana Amerike. Benjamina Franklina Amerikanci smatraju jednim od svojih najvećih umova, jednim od stubova na kojima počiva cijelo američko nasljeđe. Benjamin Franklin je svojevrsna personifikacija "američkog sna"!

Wolfgang Amadeus Mozart (1756.-1791.)

Mozart je, prema ocjeni mnogih, najgenijalniji kompozitor u historiji muzike. Bio je "wunderkind" (čudo od djeteta), dječak koji je prije poznavao note nego slova i koji je već s tri godine počeo komponovati jednostavne pjesmice, a s pet održavati koncerte. Iako su ga mnogi u vremenu u kojem je živio smatrali radikalnim, on se nije dao zaustaviti na svojoj uzlaznoj putanji te je za života komponovao više od 600 kompozicija.

[SLIKA]2[/SLIKA]Charles Robert Darwin (1809. – 1882.)

Britanski naučnik koji je udario temelje modernoj teoriji evolucije pomoću koncepta razvijanja svih životnih oblika procesom prirodne selekcije. Zanimljivo je da je Darwin nakon završetka školovanja u elitnoj školi u rodnom Shrewsburyu (1825.) upisao medicinu na Univerzitetu u Edinburghu. Godine 1827. izbačen je sa studija medicine i upisao se na Univerzitet Cambridge kako bi postao svećenik Engleske crkve.