Azija
0

Najduže pomračenje Sunca 21. stoljeća

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Milioni građana Azije, ali i oni koji su tu doputovali s drugih kontinenata, imali su priliku posmatrati najduže totalno pomračenje Sunca u ovom stoljeću, u kojem su veliki dijelovi Indije i Kine zapali u tamu.

Brojni posmatrači putovali su u ovaj dio planete Zemlje kako bi svjedočili pomračenju koje je trajalo šest minuta i 39 sekundi. Prvi su ga ugledali stanovnici istočne Indije rano u srijedu, piše BBC.

Kasnije se premjestilo preko Indije, Nepala, Burme, Bangladeša, Butana, Kine, Japana i Pacifika. Djelimično pomračenje moglo se primijetiti iz većine ostalih dijelova Azije, u koridoru širine 250 kilometara, navodi američka agencija NASA.

U Indiji milioni ljudi okupili su se na otvorenom kako bi pratili ovaj događaj, ali su im oblaci ponegdje zaklonili pogled. Mnogi turisti i Indijci koji su došli u "epicentar" pomračenja, selo Taregna, napustili su ga razočarani. Milioni drugih, koji su se prestrašili najava, sakrili su se u domove i zatvorili prozore i vrata.

Pomračenje, nastalo kretanjem Mjeseca direktno između Sunca i Zemlje, zvanično je počelo u osam sati, 22 minute i 20 sekundi. Posljednji put ova pojava zabilježena je u avgustu 2008., kada je trajala dvije minute i 27 sekundi.

"Pomračenje je dobar znak za zemlju", kaže astrolog Pinyo Pongjaroen. "Molimo se da nam donese bogatstvo."