Najveći Saturnov mjesec
2

Na Titanu otkriveno veliko korito rijeke

Klix.ba
Misija Cassini Solstice je na Titanu, najvećem Saturnovom mjesecu, otkrila nešto što izgleda kao minijaturna rijeka Nil. Ova 400 kilometara duga reljefna karakteristika je najveća vanzemaljska rijeka ikada otkrivena i snimljena u ovako visokoj rezoluciji.

Uz pomoć Cassinijevih radarskih instrumenata, naučnici na ovoj misiji su uspjeli zaključiti da ova reljefna karakteristika zaista predstavlja rijeku, jer glatka površina u kanalu ukazuje na postojanje neke tekućine.

Od ranije je poznato da se na Titanu nalaze velika jezera. Međutim, njegova atmosfera je veoma hladna, što znači da se na njemu ne može naći voda u tekućem stanju. Tekućine na Titanu su sastavljene od ugljikovodika kao što su metan i etan.

Eksperti kažu da je otkriće rijeka na Titanu bilo očekivano. Cassini je već ranije potvrdio postojanje velikih tekućih masa, kao što je Ontario Lacus, jezero na južnoj hemisferi Titana sastavljeno od tekućeg etana.

Titan je veoma kompleksan i zanimljiv za istraživanje. Međutim, osim spuštanja sonde Huygens na njegovu površinu 2005. godine, do sada nije napravljena nijedna druga misija spuštanja. Također trenutno ne postoje ni planovi za buduće misije.

Vezani članci