Nauka
0

Na Saturnovom mjesecu Rhea pronađena atmosfera bogata kisikom

Sarajevo-x.com
Saturnov drugi najveći mjesec Rhea ima rijetku atmosferu koja je ispunjena kisikom i ugljen-dioksidom, potvrdili su u petak američki naučnici.

Ovo otkriće je dio misije NASA-e Cassini-Huygens i to je ujedno i prvi put u historiji da je jedna svemirska sonda pronašla čvrst dokaz postojanja atmosfere koja je bogata kisikom, osim Zemljine atmosfere.

Prisutnost mjesečeve egzosfere je potvrđena instrumentima svemirske sonde Cassini koja kruži oko Saturna i njegovih pratilaca.

Misija je otkrila atmotmosferu oko Rheae, drugog najvećeg Saturnovog mjeseca koja se rasprostire 1500 km u širinu, jako je rijetka, a održavaju je čestice visoke energije koje "bombarduju" površinu mjeseca, te u atmosferu podižu atome, molekule i jone. Pronalazak je objavljen u magazinu "Science".

Gustoća kisika je oko 5 biliona puta manja u odnosu na gustoću u Zemljinoj atmosferi.

"Novi rezultati pokazuju da se aktivni i kompleksni hemijski procesi vezani za kisik odvijaju u solarnom sistemu a možda i u cijelom svemiru. Ovakvi procesi mogu biti preduslov za život. Svi podaci koje je prikupila sonda Cassini pokazuju da je na mjesecu Rhea prehladno i da nema tekuće vode koja je neophodna za život kakav mi poznajemo", rekao je vođa istraživanja dr. Ben Teolis.

"Otkriće ove krhke atmosfere pruža osnovne informacije kako zračenje može pokretati hemijske procese na ledenim površinama u svemiru", dodao je dr. Geraint Jones.

Rijetka atmosfera bogata kisikom čini mjesec Rhea unikatnim u Saturnovom sistemu. Titan ima veoma rijetku atmosferu bogatu azotom i metanom.

Instrumenti na sondi su registrovali gustoću kisika oko jedne milijarde molekula na 28.316 centimetara kubnih. Najgušća koncentracija ugljen-dioksida je 600 miliona molekula na 28.316 centimetara kubnih.

Čestice koje se kreću Saturnovim magnetnim poljem udaraju o površinu mjeseca rotirajući se oko planete.

Kada udare o mjesečevu hemisferu, čestice razbijaju molekule vode na površini koje se raspadaju, nakon čega se formiraju molekule kisika.

"Kisik na mjesecu Rhea se stvara od zaleđene vode na njegovoj površini, prilikom rotiranja magnetnog polja oko mjeseca usljed čega njegova površina biva zasuta energetskim česticama koje su zarobljene u tom magnetnom polju", rekao je profesor Andrew Coates.

Ugljen-dioksid potiče od "suhog leda" koji je zarobljen u maglici, ili nastaje različitim zračenjem koje djeluje na organske molekule zarobljene u smrznutoj vodi.

Ugljen-dioksid možda potiče i od materijala bogatih ugljikom koje donose mali meteori bombardujući površinu mjeseca Rhea, piše "Daily Mail".