Climategate u Velikoj Britaniji
0

Na reviziju idu 150 godina stari podaci o klimi

Sarajevo-x.com
Britanski meteorološki ured planira da ponovo ispita podatke o temperaturama stare više od 150 godina jer je javno vjerovanje u globalno zagrijavanje splasnulo, javlja BBC. Ova nova analiza uslijediće nakon što se desio skandal sa curenjem e-mailova koji su sadržavali podatke o klimatskim promjenama, što je bio veliki udarac dosadašnjim naporima nauke o okolišu.

Meteorološki ured je objavio da ova revizija dolazi u pravo vrijeme i insistira na tome da ne očekuje da će doći do novog i drugačijeg zaključka o napredovanju klimatskih promjena.

Ova ponovna procjena, za koju će grupi međunarodnih stručnjaka trebati tri godine da je kompletiraju, biće i neka vrsta priznanja da su prethodni izvještaji sa Univerziteta East Anglia ipak ukaljani radom njegove Jedinice za klimatsko istraživanje.

Od curenja više od 1.000 e-mail poruka i dokumenata iz Jedinice u novembru prošle godine, vjerovanje u globalno zagrijavanje je opalo sa 41 na 26 posto.

Meteorološki ured i Univerzitet East Anglia rade zajedno da naprave tri baze podataka koje se oslanjaju na UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama, kada procjenjuju opasnosti koje prijete globalnim zagrijavanjem.

Dokument kojim je predložena revizija sadrži ocjenu da će ponovni pregled cifara od 1850.godine osigurati da su zbirevi brojeva u potpunosti čvrsti i da su metode transparentne.

Portparol Meterološkog ureda Velike Britanije je izjavio da je nova analiza ovolikog obima podataka uzrokovana, zapravo, sumnjama oko doprinosa Univerziteta East Anglia. On je rekao:

"Naučnici uvijek traže i uvijek će tražiti da dobiju najbolje rezultate. Tehnike se mijenjaju cijelo vrijeme i nauka se uvijek razvija. Mi ne očekujemo da će ova analiza doći do nekih drugačijih rezultata od onih kakve sada imamo".