Osjetljiv uređaj
11

Na rad hadronskog sudarača utječe i Mjesec

Klix.ba
Veliki hadronski sudarač (LHC) je najveće postignuće nauke i inžinjeringa, ali to ne znači da uvijek radi kako treba. Naime, cijeli kompleks je toliko osjetljiv da na njegovo funkcionisanje utječe i gravitaciono polje Mjeseca.

Pauline Gagnon, jedna od naučnika koji rade na LHC-u, je objasnila da gravitacijske sile koje stvara Mjesec, a koje uzrokuju plimu i oseku na planeti Zemlji, uzrokuju i male promjene pozicije unutar sudarača. Zbog toga što je LHC dug skoro 27 kilometara, te male promjene se mnogogstruko uvećavaju, što znači da ovaj nevjerovatno osjetljiv uređaj na kraju ne radi kako bi trebao i snopovi protona se promašuju, prenosi Gizmodo.

Kao rezultat, operateri nakon određenog vremena moraju promijeniti poziciju zraka i kompenzirati pad performansi.

Međutim, Mjesec nije jedini koji stvara probleme LHC-u. Slične probleme stvara i visina vodostaja u obližnjem jezeru Ženeva.

Ipak, na performanse LHC-a ne utječu samo prirodne pojave.

Jedna smetnja, koja se pojavljivala svaki dan u istom terminu, je izazvala najveće zanimanje svih prisutnih. Nakon nekoliko mjeseci istraživanja uzroka smetnje, ispostavilo se da je glavni krivac brzi voz, koji svaki dan u istom terminu ide iz Ženeve za Pariz. Smetnje su uzrokovane činjenicom da voz u prolazu ispušta mnogo električne energije u tlo.