Nauka
7

Na Marsu postoje osnovni uslovi za život

Klix.ba
Najnoviji dokazi dobijeni od meteora potvrđuju pretpostavke da na Marsu postoje osnovni uslovi potrebni za razvoj života.

Istraživanje je potvrdilo da ugljik pronađen u deset meteora, koji su nastali prije više od četiri milijarde godina na Marsu, zaista potječe sa te planete. Međutim, istraživanje također pokazuje da ugljik sa Marsa nije nastao raspadanjem nekih oblika života, piše BBC.

Naučnici sa Instituta za nauku Carnegie, koji se nalazi u Washingtonu, su u meteorima pronašli reducirani ugljik, koji je najvjerovatnije nastao zahvaljujući vulkanskoj aktivnosti na Marsu. Reducirani ugljik je hemijski vezan sa vodikom ili sa samim sobom.

"Već 40 godina tragamo za reduciranim ugljikom na Marsu, pokušavajući odgonetnuti gdje se nalazi, da li se uopšte nalazi tu, da li postoji? Bez ugljika ne mogu postojati ni osnove za razvoj života. Reducirani ugljik sa vodikom, kisikom i azotom čini organske molekule života", kazao je dr. Andrew Steele, vođa istraživačkog tima.

Prema njegovim riječima, nova analiza je riješila samo neka pitanja.

"Ovo istraživanje je pokazalo da reducirani ugljik zaista postoji na Marsu, a sada prelazimo na druga ključna pitanja. Šta se desilo s tim ugljikom?", kazao je Steele.

Steele se nada da će sljedeća misija spuštanja na Mars, nazvana "Znatiželjni lutalica", baciti novo svjetlo na veliko pitanje o postojanju života na Crvenoj planeti.