Nauka
0

Na Marsu moguće prisustvo leda ili soli?

Sarajevo-x.com
Da li je bijela materija na Marsu led ili sol? To je pitanje koje mori naučnike tri sedmice otkako je Phoenix počeo kopati na sjevernom dijelu Marsa, kako bi se otkrilo da li je područje naseljivo ili ne.

Novi snimci pokazuju prisustvo bijele supstance samo na gornjem dijelu rova, pri čemu je jasno da nije svugdje jednako rasprostranjena ova bijela materija. Phoenix će "napraviti" snimke sa rova, kojeg naučnici nazivaju “Dodo-Goldilocks”, tokom sljedećih nekoliko dana kako bi se zabilježile eventualne promjene.

Ukoliko se radi o ledu, naučnici očekuju da se sublimira, ili da pređe iz čvrstog u gasovito stanje, preskočivši tečno stanje, kada se izloži sunčevim zrakama, a zbog niskih temperature i niskog atmosferskog pritiska.

“Mislimo da je led. Ali, opet, dok se ne uvjerimo, ne možemo ništa garantovati”, izjavio je naučnik Ray Arvidson sa Univerziteta Washington u St. Louisu. Čak i ako nije led, otkriće soli bi moglo biti značajno jer se sol formira onda kada voda na zemlji isparava.

Preeliminarni rezultati eksperimenta nisu pokazali da postoje ikakvi tragovi vode ili leda u iskopinama. Naučnici planiraju ponovo zagrijati tlo ove sedmice na temperaturi od oko 900°C, izjavio je William Boynton sa Univerziteta Arizona u Tucsonu.

Phoenix je sletio na ravan Marsa 25. maja. Nalazi se na tromjesečnoj misiji vrijednoj 420 miliona američkih dolara. CIlj misije je otkriti da li ova polarna sredina ima uslove za razvoj života primitivnih vrsta, objavio je američki portal Yahoo!.