Novogodišnja ekspedicija
0

Na Antarktici pronađeni ostaci aviona iz 1911.

Sarajevo-x.com
Novogodišnja ekspedicija na Antarktiku pronašla je ostatke aviona za kojeg se vjeruje da je prvi koji je sletio na zaleđeni kontinet i to prije gotovo sto godina.

Australijanci su godinama tragali za propelercem kojeg je poznati istraživač Douglas Mawson napustio tokom ekspedicije od 1911. do 1914. godine.

“Sreća je bila na našoj strani. Ovaj pronalazak je važan za historiju antarktičke avijacije”, kazao je dr. Tony Stewart, vođa novogodišnje ekspedicije.

Letjelicu sa jednim sjedištem, prvu koju je proizvela britanska kompanija Vickers osam godina nakon što su braća Wraith izveli svoj prvi let, na Antarktiku je 1911. dovezao britansko-australijski istraživač Douglas Mawson.

Međutim, njegov avion se srušio već prilikom probnog leta u oktobru 1911. godine.

U toj nesreći niko nije povrijeđen, međutim, krila letjelice su bila oštećena i nije bilo vremena za popravak.

Mawson je uklonio krila s aviona te truplo aviona pokušao iskoristiti kao snježni traktor koji bi mu pomogao da vuče opremu preko leda, međutim i taj plan nije uspio.

Letjelicu je 1939. napustio u bazi ekspedicije, u Cape Denisonu, a trup aviona je posljednji put viđen 1975. godine zarobljen u ledu.

”Traganje je bilo veoma uzbudljivo. U petak 1. januara, zahvaljujući velikim osekama i topljenju leda mi smo uočili ostatke aviona”, kazao je Stewart, dodajući da će ostaci letjelice biti dopremljeni u Australiju krajem januara.