U potrazi za partnericom
0

Mužjaci majmuna svojim urinom privlače ženke

Sarajevo-x.com
Naučnici vjeruju da konačno mogu objasniti naviku kapucin majmuna koji uriniraju na svoje ruke i trljaju ga o svoje krzno.

Mužjaci majmuna privlače ženke tako što im trljanjem urina o krzno daju do znanja da su slobodni i dostupni za parenje. Aktivnost mozga ženki kapucin majmuna se povećava kada su izložene mirisu urina seksualno zrelih mužjaka. Nekoliko hipoteza o "kupanju urinom" je testirano u prethodnim istraživanjima, ali većina njih je završila bez ubjedljivog zaključka. Vjerovalo se da urin pomaže pri održavanju tjelesne temperature, kao i da se miris urina koristi za prepoznavanje.

"Jedno istraživanje je pokazalo da se kod mužjaka koje su napustile ženke povećava procenat kupanja urinom", rekla je dr. Kimberley Phillips, vanredni profesor psihologije na Univerzitetu Trinity u San Antoniju u državi Teksas, koja se specijalizovala za istraživanja koja se fokusiraju na razumijevanje neuroloških i bioloških osnova ponašanja primata. Dr. Phillips i njen istraživački tim su istraživali ponašanje majmuna i koristili magnetnu rezonancu kako bi skenirali mozgove ženki. Skeniranja su vršena u periodu kada su ženke bile izložene urinu seksualno zrelih odraslih i mladih mužjaka. Mozak ženki je postajao znatno aktivniji kada su osjetile miris urina seksualno zrelih mužjaka, za razliku od mirisa urina mladih mužjaka. Naučnici vjeruju da odrasli mužjaci luče testosteron u svoj urin, a da ga ženke detektuju čulom mirisa.

Kapucin majmuni potiču iz Centralne i Južne Amerike gdje žive sa svojim potomcima u grupama koje obično predvode mužjaci. Koncentracija testosterona je također povezana sa društvenim statusom. Mužjaci većeg statusa luče više testosterona.

"Mozgovi Ženki kapucin majmuna reaguju različito na miris urina odraslih i mladih mužjaka. Vjerujemo da se urin koristi kao način komunikacije i pokazivanje društvenog i seksualnog statusa", rekla je dr. Phillips. Druge vrste majmuna također imaju sličnu naviku "kupanja urinom", objavio je Daily Mail.