Njemačko istraživanje
0

Muzička terapija liječi zujanje u ušima

SRNA
Specijalna muzička terapija može da umanji nivo buke osjećaju osobe koje pate od tinitusa, saopštili su njemački istraživači.

Oni su podesili omiljenu muziku slušalaca i uklonili note koje se poklapaju sa zujanjem u ušima, što je manifestacija ovog oboljenja.

Godinu dana nakon početka primjene terapije, pojedinci su uočili značajno smanjenje intenziteta tinitusa, prenosi BBC.

Istraživači kažu da ova jednostavna metoda može da se primjenjuje uporedo sa ostalim tehnikama za ublažavanje ovog stanja.

Procjenjuje se da između jedan i tri odsto populacije pati od hroničnog zujanja u ušima, što može da umanji opšti kvalitet njihovog života.

Istraživači su u žurnalu "Procedure nacionalne akademije nauka" objavili da, iako uzrok tinitusa nije poznat, postoje dokazi da je on povezan sa poremećajem u dijelu mozga koji obrađuje zvuke.

Prema njihovoj teoriji, kada se iz muzike ukloni spektar buke koji je povezan sa tinitusom, dolazi do smanjenja aktivnosti mozga u vezi sa tom konkretnom frekvencijom, pa se stanje ublažava.

U studiji je učestvovalo 39 pacijenata koji su patili od hroničnog tinitusa u prosjeku po pet godina i nisu imali drugih problema sa sluhom.