Nauka
0

Muškarci se pred plavušama ponašaju gluplje

Sarajevo-x.com
Prema novom istraživanju, naučnici su otkrili da ponašanje i "intelektualni performans" muškaraca znatno opada ukoliko razgovaraju sa plavušom jer vjeruju da komuniciraju s nekim manje inteligentnim. Naučnici su zaključili da društveni sterotipi, poput onoga o "glupim plavušama", mogu promijeniti i utjecati na ponašanje ljudi.

Eksperiment kojim je ispitivano ponašanje i intelektualno djelovanje muškaraca pod utjecajem žena različitih boja kose, pokazalo je da društvene predrasude mogu usloviti način razmišljanja i djelovanja.

Prema novoj studiji, naučnici su otkrili da se muškarci ponašaju "gluplje" kada je pred njima plavuša jer vjeruju da "imaju posla s nekim manje inteligentnim", prenio je britanski Times.

Naučnici su otkrili ovo ponašanje nakon što su "izložili" muškarce ženama različitih boja kose, a nakon toga im zadali test općeg znanja. Prema analiziranom sadržaju, muškarci su se počeli gluplje ponašati i odgovarati na pitanja nakon što bi vidjeli plavušu. Svaki od muškaraca koji je vidio ženu plave kose, imao je najlošiji rezultat na testovima.

Ipak, promjena ponašanja i djelovanja pod utjecajem stereotipa nije ništa novo. Naime, nauka je i ranije otkrila da ljudi pred starijima pričaju sporije i glasnije te hodaju s njima sporije, dok su druge studije pokazale da skrivene rasne predrasude izlaze na vidjelo tokom pisanja eseja.