Naučnici potvrdili
0

Muškarci imaju 70% veći rizik da umru od raka

Sarajevo-x.com
Muškarci oboljeli od raka imaju 70 posto veći rizik da umru od posljedica bolesti nego žene oboljele od iste vrste raka, tvrde naučnici.

Isto tako, naučnici su dokazali i da muškarci u cjelini imaju 40 posto više šanse da umru od raka nego pripadnice nježnijeg spola, čak i kad se ne radi o istoj vrsti raka.

Autori studije priznali su da su bili veoma iznenađeni budući da smatrali da je postotak da prežive opaku bolest kod oba spola otprilike isti.

'Prilikom istraživanja iste vrste raka kod muškaraca i žena, naprimjer raka jetre, crijeva ili želuca, nismo pronašli ni jedan biološki razlog zbog kojeg bi muškarci bili ugoženiji od žena. Onda smo počeli tražiti druge uzroke', izjavio je profesor David Forman.

Proučavanjem navika oboljelih muškaraca koji su učestvovali u studiji pronađen je pravi razlog prethodno utvrđenih činjenica. Naime, muškarci su većinom skloni zanemarivanju simptoma bolesti, čak kad su oni i više nego očiti, odgađaju posjetu ljekaru sve dok mogu podnijeti bol, te u starijim godinama života zanemaruju uticaj alkoholnih pića i masne, nezdrave hrane na zdravlje.

'Pored toga što od raka mnogo češće umiru pripadnici muškog spola, interesantno je to da oni lakše i obole od određenih vrsta raka', dodao je Forman.

U izračunavanju postotka, istakli su naučnici, namjerno su 'izbačene' vrste raka specifične za određeni spol kao što su rak grlića maternice ili prostate, no razlika u smrtnosti je ipak bila zabrinjavajuća.

Studiju su objavile zdravstvene organizacije National Cancer Intelligence Network i Cancer Research u povodu obilježavanje Sedmice muškog zdravlja u Velikoj Britaniji.