Nauka
0

Muškarci i žene razmišljaju drugačije

Sarajevo-x.com
Muškarci i žene razmišljaju drugačije, mišljenja su naučnici koji tvrde da obrazloženje leži u malim genetskim varijacijama u našim mozgovima.

Nova studija je pokazala da neki modeli ponašanja, koji se nazivaju tipičnim za svaki spol, kao što je mogućnost čitanja mapa, mogu se objasniti prirodom ili odgojem.

Istraživači sa Univerziteta Uppsala, Švedska, su ustanovili da postoje na stotine bioloških razlika između muških i ženskih mozgova kada se radi o izrazu gena.

Za mnoge psihičke karakteristike i vještine se kaže da se razlikuju među spolovima, uključujući saosjećajnost, agresivnost, rizikovanje i upravljanje.

Postojanje takvih razlika je široko prihvaćeno, ali mišljenja naučnika su dugo bila međusobno suprotstavljena u vezi s tim koliko su karakteristike genetski određene a kooliko se uče kroz muške i ženske društvene uloge.

Nova studija, koju je vodila Elena Jazin i objavio časopis Public Library of Science Genetics, zaključuje: “Naši rezultati govore o tome da bi ekspresivnost gena u mozgu mogla biti važna komponenta varijacije u ponašanju među vrstama”.

“Saznanje o razlikama među spolovima je važno iz više razloga. Npr., ova informacija bi mogla biti iskorištena u budućnosti kako bi se izračunale medicinske doze, kao i drugi liječnički tretmani bolesti ili oštećenja mozga”, dodala je.

Za žene se tvrdi da imaju veću moć saosjećanja sa drugim ljudima, dok su muškarci više naklonjeni agresivnosti i pokazuju veću sklonost ka razumijevanju i osmišljavanju ranih sistema, od automobila pa do off-side pravila.

Muškarci i žene se razlikuju u pristupu pronalska seksualnih partnera. Muškarci generalno vrednuju mladost i dobar izgled, dok žene više privlači status.

Simon Baron Cohen, profesor razvojne psihopatologije sa Univerziteta u Cambridge-u je rekao: “Ova studija ispituje koji geni su drugačije izraženi kod predstavnika muškog i ženskog roda preko različitih vrsta primata. Potvrda je da su suprotstavljene genetske razlike rodova izražene ne samo kroz sekundarne seksualne karakteristike u tijelu, nego i u mozgu”, objavio je Telegraph.