Nauka
0

Mumije djece Inka, stare više od 500 godina, otkrivaju korištenje droga i alkohola

Klix.ba
Mumije djece Inka, pronađene u kamenim grobnicama u argentinskim planinama, savršeno su očuvane i predstavljaju neprocjenjiv izvor informacija za naučnike.

Trinaestogodišnja djevojčica, čije je tijelo toliko dobro očuvano da je teško povjerovati da je preminula prije više od 500 godina, bila je drogirana velikim količinama alkohola i lišća koke, a zatim je žrtvovana i ostavljena da umre usljed niskih temperatura na Andima. Do načina njene smrti naučnici su došli analizirajući njenu kosu.

Poznata i kao Ledena djevica, djevojčica je najstarija od troje pronađene mumificirane djece. Pronađena je prekriženih nogu, glave nagnute naprijed i sa rukama u krilu. Nosila je perjanicu u čvrsto ispletenoj kosi, a kokino lišće je pronađeno među njenim zubima i u gomilici u uglu usta.

Mumije su otkrivene 1999. godine, a smatra se da su žrtvovane u ceremoniji zvanoj capacocha, ritualu za koji se smatra da je korišten da usadi strah i pomogne u kontroli stanovnika rastućeg carstva Inka.

Analizom kose, koja još uvijek sadrži hemijske tragove njihove ishrane, utvrđeno je da je sve troje djece bilo drogirano mjesecima prije nego su umrli. Količine narkotika posebno su bile visoke kod 13-godišnje djevojčice, budući da je pokazivala više otpora.

Analizu su proveli britanski istraživači sa Univerziteta u Bradfordu. Navode kako je kokino lišće pomoglo djevojčici da se izbori sa nadmorskom visinom, a alkohol u borbi protiv hladnoće. To je i ubrzalo njenu smrt, budući da je spriječilo drhtanje. Svećenici su čekali da se onesvijesti, a zatim su je stavili u grobnicu.

"Smatramo da je djevojčica odabrana za žrtvu 12 mjeseci prije njene smrti, nakon čega se njen tretman promijenio i konzumacija koke povećala. Vjerovatno je i ranije, tokom pripremanja za žrtvovanje, bila uključena u seriju rituala koji uključuju konzumaciju koke i alkohola. Obje supstance su kontrolisane i vjerovatno se radilo o vrhunskim proizvodima. U posljednjim sedmicama njenog života količina koke i alkohola je povećavana, kako bi je smirili", kaže Andrew Wilson, sa Univerziteta u Bradfordu.