Nauka
4

Mravi mogu osjetiti zemljotres dan unaprijed

Klix.ba
Mravi mogu osjetiti zemljotres 24 sata prije nego se on desi, zaključak je tima njemačkih naučnika.

Prema tvrdnjama Gabriele Berberich, naučnice sa Univerziteta Duisburg-Essen u Njemačkoj, ponašanje ovih kukaca uveliko se promijeni uoči zemljotresa i vraća se u normalu tek 24 sata poslije. Njemački naučnici su zaključke istraživanja prezentovali na godišnjem okupljanju u Beču.

Zahvaljujući posebnim kamerama, Berberich i njene kolege pratili su ponašanje mrava tri godine zaredom i uočili značajne promjene uoči zemljotresa čija je magnituda veća od dva stepena. Tokom perioda istraživanja, područje na kojem su se vršila ispitivanja pogodilo je nekoliko zemljotresa magnitude između dva i 3,2 stepena po Richteru.

Normalna aktivnost mrava sastoji se od sakupljanja hrane tokom dana i odmora tokom noći. Međutim, uoči zemljotresa, mravi se ne vraćaju u mravinjake već zbunjeno hodaju na površini zemlje. Ovakvo čudno ponašanje nastavili su i dan poslije zemljotresa prije nego su ponovo počeli sa sakupljanjem hrane i unošenjem u mravinjake, piše magazin LiveScience.

Na upit kako objašnjava ovo, Berberich je odgovorila da postoji mogućnost da mravi osjete promjenu sastava vazduha kao i poremećaje u magnetnom polju zahvaljujući hemoreceptorima i magnetoreceptorima koje posjeduju. Berberich i njene kolege namjeravaju ovo istraživanje nastaviti na područjima gdje se događaju jači zemljotresi.