Ekološka energija
0

Može li izmet zagrijati jednu naciju?

Sarajevo-x.com
Velika Britanija se susreće sa jednom od najhladnijih zima ikada. Niske temperature donijele su nevolje u mnoge britanske domove. Ljudi ne znaju kako da se izbore sa visokim plinskim računima. Iako se Vlada oglasila da neće biti dodatnih povećanja cijena, mnogi su okupirani idejama o stvaranju alternative energije čiji se izvor uvijek obnavlja.

Jedna britanska kompanija pronašla je rješenje za proizvodnju ekološke energije, koja nema veze sa vjetrom ili vodom, već sa ljudskim fekalijama. Thames Water već deset godina uspješno koristi ljudski izmet u proizvodnji energije.

Na fekalije se već duže vrijeme gleda kao na ekološki proizvod. Ova kompanija tvrdi da je uštedila oko 17 miliona eura, te da su proizveli 14 posto energije koristeći sadržaje iz 13 miliona toaleta. Kompanija svaki dan uzima oko 2,8 milijardi litara fekalija iz Londona, Berkshirea, Oxfordshirea, Hertfordshirea i Surreya.

"Sirove fekalije dolaze u pogone i filtriraju se od čega nastaje miks koji sadrži 95 posto vode i pet posto čvrste materije, koja se ubacuje u industrijski kompresor gdje se voda iscijedi i dobiju čvrsti briketi od izmeta", rekao je za BBC Harjeet Singh, direktor jednog od postrojenja za proizvodnju energije.

Proizvedeni brisketi sadrže veliku količinu vode, zbog čega lako sagorijevaju. Ubacuju se u veliku peć, zatim tu nastaje para, koja pokeće ogromne turbine za proizvodnju energije. Nastala energija ima kapacitet da zagrije oko 10.000 domova.

Nakon završetka procesa, ostane oko 30 posto pepela. Jedan od načina da se iskoristi je u proizvodnji karmina i drugih kozmetičkih preparata. Također postoji ideja da se koristi i kao đubrivo na obradivim površinama.