Nauka
10

Mount Everest se otapa alarmantnom brzinom

Klix.ba
Mount Everest
Mount Everest
Najviši planinski vrh na svijetu, Mount Everest, gubi sniježni i ledeni pokrivač alarmantnom brzinom, otkrili su naučnici.

Nova studija Everesta i nacionalnog parka koji ga okružuje otkrila je da se oblast zagrijava još od ranih '60-ih godina prošlog stoljeća te da su neki manji glečeri već nestali.

Istraživači navode da i sam Everest gubi svoj ledeni prekrivač te da se linija snijega na planini podigla za 180 metara.

"Glečeri u oblasti Mount Everesta smanjili su se za 13 posto tokom posljednjih 50 godina", naveo je Sudeep Thakuri, vođa istraživanja.

Glečeri manji od kvadratnog kilometra najbrže nestaju, a površina im se smanjila za 43 posto od '60-ih godina.

Budući da se glečeri otapaju brže nego što se obnavljaju, pojavljuje se sve više kamenja i otpada. Površina ovih ogoljenih oblasti porasla je za 17 posto.

Kao razlog ovog otapanja naučnici navode stakleničke plinove koji mijenjaju klimu. Prosječna temperatura u oblasti je porasla za 0,6 stepeni.

"Himalajski glečeri i ledeni vrhovi smatraju se vodenim rezervoarom Azije, s obzirom na to da oni skladište i čuvaju vodu tokom sušnih sezona. Brojne populacije ovisne su o ovim rezervama vode, a one se polako smanjuju", rekao je Thakuri.