Nauka
2

Morski konjic je afrodizijak - istina ili laž?

Sarajevo-x.com
Indijski naučnici se nadaju da će uskoro i za sva vremena otkriti da li morski konjic djeluje kao afrodizijak. Riječ je o mitu zbog kojeg se ova morska stvorenja masovno love već stoljećima, te su postala ugrožena vrsta.

Morski konjic se koristi u prehrani više od 2,000 godina, a pored tradicionalnog vjerovanja da značajno poboljšava seksualni apetit, vjeruje se i da pomaže kod respiratornih problema.

Danas, istraživači Nacionalnog instituta za oceanografiju države Goe u suradnji sa Nacionalnim centrom za citologiju pokušat će razotkriti sve postojeće misterije o neobičnoj ribi.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Raidurga Sreepada, voditeljica pomenutog istraživanja, smatra kako će studija jednog od najsloženijih živih organizama doprinijeti unapređenju farmaceutskog sektora, ali i zaustaviti njihovo istrebljivanje.

"Morski konjic se lovi još od 342. godine prije Krista i danas se smatra jednim od najvažnijih sastojaka tradicionalnih lijekova, širom Kine, Koreje i Tajlanda, za poboljšanje seksualnog apetita, liječenje astme i kašlja.", izjavila je Sreepada na press konferenciji.

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Uzet ćemo potrebne primjerke iz njihovog prirodnog okruženja, a zatim istražiti sva moguća dejstva morskog konjica. Ako otkrijemo posebna medicinska dejstva, obavljat ćemo eksperimente i na ljudima."

Prema procjenama Nacionalnog instituta za oceanografiju svake godine diljem svijeta obavlja se trgovina sa oko 20 miliona morskih konjica.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Indija je jedna od najvećih zemalja izvoznica ovog "afrodizijaka", budući da njen godišnji izvoz iznosi 1,3 miliona morskih konjica.

Cijena jednog kilograma ili 100 osušenih morskih konjica iznosi i do 200 dolara u zemljama poput SAD-a, gdje živi veliki broj Kineza.