Nauka
0

Moguće globalno zagrijavanje do tri stepena celzijusa

SRNA
Globalna temperatura mogla bi da poraste za 1,4 do tri stepena celzijusa do 2050. godine, pokazale su nove kompjuterske simulacije.

Skoro 10.000 klimatskih simulacija izvršeno je na kućnim kompjuterima volontera širom svijeta. Nove projekcije, objavljene u žurnalu "Priroda geonauka", nešto su više od ostalih modela, prenio je BBC.

Istraživači žele da ispitaju širi spektar mogućih situacija u budućnosti, što će pomoći u razumijevanju nepoznanica o klimatskim sistemima.

Naučnici sada kažu da se u planiranju priprema za uticaj klimatskih promjena treba računati na rast temperature do tri stepena do 2050. godine, čak i u slučaju umjerenog scenarija o emisijama štetnih gasova.

Studija je zasnovana na simulacijama koje koriste kompleksan atmosfersko-okeanski model. Prikaz fizičkih parametara varirao je tokom ponavljanja simulacija istog modela, kako bi se reflektovale nepoznanice u vezi sa funkcionisanjem klimatskog sistema.

Prognoze su izvedene na osnovu modela koji su tačno reprodukovali izmjerene temperaturne promjene u posljednjih 50 godina.

Donji nivo projektovanog rasta temperature sličan je rezultatima Međunarodnog panela o klimatskim promjenama u izvještaju iz 2007. godine, ali je gornji nivo nešto viši u odnosu na tu analizu.
Ovakve studije pomažu u pripremama za efekte klimatskih promjena, poput gradnje barijera koje štite kopno od rasta nivoa mora, ili prelaska na gajenje biljaka koje bolje podnose višu tempertauru ili sušu.