Tvrdnje naučnika
0

Mjesec nastao nuklearnom eksplozijom na Zemlji

Sarajevo-x.com
Stotinama godina naučnici pokušavaju 'otkriti' kako je nastao Mjesec. Najčešća teorija je da je Mjesec nastao prilikom sudara tek oformljene Zemlje sa svemirskim objektom veličine Marsa, nakon čega se otkinuo komad stijene i odletio u orbitu. No, sada naučnici tvrde da je Mjesec nastao zbog nuklearne eksplozije na samoj Zemlji.

Ideja naučnika je bazirana na teoriji fisije, koja je prvi put spomenuta u 19. stoljeću. Ta teorija sugeriše kako su Zemlja i Mjesec stvoreni od iste mase užarene stijene, od koje se kasnije jedan dio odvojio i postao satelit.

Naučnici Rob de Meijer sa Univerziteta Western Cape i Wim van Westrenen sa Univerziteta u Amsterdamu smatraju kako se Mjesec odvojio od Zemlje nuklearnom eksplozijom na našoj planeti.

Naime, u istraživanju nazvanom "Alternativne hipoteze o porijeklu Mjeseca“ naučnici objašnjavaju da u slučaju odvajanja Mjeseca od Zemlje prilikom udara stranog tijela, sam Mjesec bi se sastojao od materije tog tijela koje je udarilo u našu planetu.

Međutim, nedavni lunarni uzorci pokazuju da su hemijski sastojci Mjeseca i Zemlje gotovo identični.

Upravo zbog toga naučnici smatraju kako se Zemlja uopšte nije sudarlila s nekim stranim tijelom, objavio je Daily Mail.

Naime, naučnici smatraju kako je energiju koja je uzrokovala odvajanje Mjeseca od Zemlje zapravo proizveo georeaktor u Zemljinoj kori koji je je proizveo višak topline koja je pri oslobađanju izbacila dio mase u orbitu.

"Prema objašnjenju naučnika centrifugalna sila prikupila je teže elemente na Zemlji poput urana i torija . Veća količina tih elemenata dovoljna je da pokrene lančanu nuklearnu reakciju. Na taj način prirodni nuklearni georeaktor je došao do svoje kritične tačke i proizveo masivnu nuklearnu eksploziju. Tako se Mjesec odvojio“, kazao je naučnik Clay Dillow kjoji je talkođer podržao ovu teoriju, dodajući kako je teško testirati ovu teoriju, ali je posve sigurno da je prirodni georeaktor postojao.

Naučnici, De Meijer i van Westrenan zaključili su kako će njihova teorija ovisiti o budućim misijama na Mjesec i donesenim lunarnim uzorcima.