Istraživanje
0

Mitovi o kontracepciji u modernom vremenu

Sarajevo-x.com
Najnovija istraživanja u Velikoj Britaniji dokazala su da su mitovi o kontracepciji široko rasprostranjeni u ovom zemlji.

Jedna od pet žena kaže da je čula da se određeni predmeti iz kuhinje kao što su aluminijska folija, hljeb pa čak koža od pileta mogu koristiti kao alternativne metode zaštite od trudnoće.

Drugi su čuli da hrana poput kebaba, Coca-Cole ili čipsa mogu poslužiti kao oralna kontracepcija. Istraživanje je obuhvatilo oko 1.000 žena u dobi između 18 i 50 godina, a provela ga je kompanija Opinion Health, koju sponzorira Bayer Schering Pharma.

Mitovi o kontracepciji postoje već stoljećima. Jedna od metoda u antičko vrijeme bila upotrebljavanje balege od krokodila i meda prije seksa, a pčelinjeg voska i morske spužve poslije seksa. Jedan od najotrovnijih kontraceptivnih sredstva bio je alkohol od skuhanih dabrovih testisa.

No, izgleda da još uvijek razne neprovjerene metode zaštite od neželjene trudnoće postoje u modernoj Britaniji. Doktorica Annie Evans iz Centra za seksualno zdravlje u Bristolu za BBC je kazala da to nije nimalo iznenađujuće imajući u vidu da Velika Britanija već godinama ima najveću stopu neželjene trudnoće u Evropi.

Tako naprimjer, jedna od deset žena vjeruje da treba nekoliko godina da im vrati plodnost nakon što prestanu s uzimanjem pilula. Druge vjeruju da ih pilula može zaštiti od HIV-a.

Stručnjaci smatraju da je ovakva situacija alarmanta, te da je potrebno pružiti što više adekvatnih informacija o različitim vrstama kontracepcije, o njihovim prednostima i nedostacima.