Nauka
58

Misteriozni omotač oko Zemlje kao iz SF filmova

Klix.ba
Nevidljivi štit koji se nalazi na visini od 11.600 kilometara odbija "elektrone ubice“ koji mogu izazvati štetu na Zemljinoj površini, a naučnici za sada ne znaju kako je zaštitni sloj nastao.

Spomenuti elektroni bombarduju Zemljino okruženje i odbijaju se od nevidljivi štit, a za njihov negativni efekat najbolje znaju astronauti. Kada bi došli do površine naše planete, izazvali bi haos u napajanju strujom, a utjecali bi i na klimu te izazvali "epidemiju" bolesti raka.

Naučnici još uvijek ne znaju kako se formirao i kako zapravo funkcioniše. Otkriven je u pojasevima radijacije poznatim kao "Van Allen", dva polja u obliku krofne, koji vrve od elektrona i protona. Na mjestu ih drži Zemljina gravitacija, a oni mijenjaju veličinu u zavisnosti od prisutnosti zračenja sa Sunca.

Vanjski sloj dva polja dostiže visinu i do 40.000 kilometara iznad površine, a u donji sloj je 2012. godine poslana sonda koja je otkrila i treći misteriozni sloj nazvan "prsten".

"Djeluje kao štit u SF serijama kao šta je Star Trek, a koji se koristi kao zaštita od vanzemaljskog oružja", rekao je profesor Daniel Baker sa Univerziteta Boulder u Coloradu.

Efekat prstena je zapanjujući, a Baker objašnjava da je snažan poput stakla jer se elektroni od njega naprosto odbijaju.

Postoji nekoliko objašnjenja za postojanje "prstena". Prvo su u obzir uzete magnetne strune koje stvara Zemljino magnetno polje, a naučnici su zatim posumnjali u ljudske izume kao što su radioodašiljači.

Ipak, nijedna hipoteza nije se pokazala tačnom, a za sada ostaje ideja o plazmasferi – velikom oblaku hladnog gasa čiji se donji sloj nalazi na nekih 960 kilometara od tla.