Tajne skrivene ljudima
0

Misteriozne tunele Velike piramide istražit će robot

Sarajevo-x.com
Nakon 4.500 godina postojanja Velike piramide u Gizi, još uvijek nije poznato šta se krije iza dvaju kamenih vrata koja se nalaze duboko u njenoj unutrašnjosti.

Dugi niz godina je Velika piramida, odnosno piramida faraona Keopsa, svojom misterioznošću privlačila, fascinirala i frustrirala mnoge koji su željeli otkriti njene tajne.

Piramida je izgrađena po zapovijedi faraona Keopsa prije 2.500 godina p.n.e. U srcu piramide se nalaze dvije prostorije koje predstavljaju odaje pomenutog faraona i njegove kraljice.

Tim sa Univerziteta u Leedsu, koji sarađuje sa egipatskim Vrhovnim savjetom za antikvitete, priprema robota koji će riješiti jednu od najstarijih misterija.

Dva tunela koja se pod 45 stepeni uzdižu iznad faraonove odaje vode izvan piramide i za njih se vjeruje da su napravljeni kako bi faraonova duša dospjela među zvijezde.

Tuneli koji se nalaze u kraljicinim odajama, otkriveni 1872. godine, ne vode izvan piramide nego u njenu unutrašnjost. Do danas nije poznato za šta služe ovi tuneli. Godine 1992. istraživači su pokušali provući kameru kroz tunele, ali su je nakon šezdeset metara blokirala kamena vrata sa dvijema bakarnim ručkama.

Daljnjim istraživanjem i bušenjem ovih vrata 2002. godine, otkrivena su još jedna, samo dvadeset centimetara udaljena od prvih.

Tehničari sa Univerziteta u Leedsu obavljaju posljednje pripreme robota koji bi trebao proći kroz vrata i otkriti šta se nalazi na kraju tunela, te na taj način potpuno riješiti misteriju tunela Keopsove piramide, objavio je "Independent".