Nauka
16

Misteriozna svemirska letjelica ratnog zrakoplovstva se vraća na zemlju

Klix.ba
(Foto: AFP)
Misteriozna svemirska letjelica, X-37B američkog ratnog zrakoplovstva će se uskoro vratiti na Zemlju nakon skoro dvije godine misije u zemljinoj orbiti. Očekuje se da će X-37B sletjeti u Vandenberg, zrakoplovnu bazu u Kaliforniji.

Baza nije saopćila tačno vrijeme slijetanja, ali su obavijestili pilote i pomorce na web stranici Federalne avijacije da će zračni prostor oko baze Southern California biti zatvoren danas od 08:00 do 17:00 sati.

"Tim Vandenberga je spreman provesti operaciju sigurnog slijetanja za X-37B testno vozilo, po treći put za ovu jedinstvenu misiju", rekao je pukovnik Keith Baits, zapovjednik 30. svemirskog odreda.

X-37B, koji izgleda poput malog svemirskog broda je poletio iz Cape Canaverala na Floridi 11. decembra 2012. godine, a rečeno je da će njegova misija trajati oko devet mjeseci.

X-37B je dizajniran da pokaže višenamjensku upotrebu letjelice za američku budućnost i operativne eksperimenata koji mogu biti vraćeni i ispitivani na Zemlji.

Tehnologije se ispituje u programu koji uključuju napredna navođenja, navigaciju i nadzor, sistem toplinske zaštite, strukture za visoke temperature, višekratna izolacija, elektromehanički sistem za let, autonomni orbitalni let i slijetanje. No, kako je letjelica bila u orbiti već više od 22 mjeseci nagađa se i da obiluje drugim informacijama uključujući tajni prostor za testiranje oružja ili špijunske aktivnosti.

Kada je sadašnja misija pokrenuta, ratno zrakoplovstvo je saopćilo da to možda neće biti posljednja.

"Dužnosnici predviđaju više misija jer će se morati zadovoljiti ciljevi testnog program, ali nije utvrđen tačan broj misija", navodi se u saopćenju.

Vezani članci