Nauka
11

Misteriju Bermudskog trougla mogli bi objasniti šestougaoni oblaci i mikroudari

Klix.ba
Grupa naučnika vjeruje da je našla odgovor na decenijama staro pitanje o tome šta uzrokuje nesreće u zloglasnom Bermudskom trouglu.

Nova ideja koja naučno objašnjava mistifikovano područje istočno od Floride na Atlantskom okeanu govori o neobičnim šestougaonim oblacima koji stvaraju svojevrsne "zračne bombe".

Posmatrajući satelitske snimke priobalnih oblaka u sjevernom Atlantiku, meteorolozi su zapazili neobičan niz načinjen od šestougaonih praznina u formacijama oblaka. Neke od tih praznina su enormne sa prečnikom i do 90 kilometara, prenosi Science Channel.

Pojava je primijećena, kako na zapadnom dijelu Bermudskog trougla, tako i u turbulentnom području u Sjevernom moru gdje su zabilježene snažne lokalizovane oluje.

"Ovi šestougaoni oblaci su vrsta zračnih bombi. Njih formira tzv. mikroudar koji se stvara ispod oblaka i koji naknadno udaraju u more stvarajući velike talase", rekao je Randy Cerveny, meteorolog sa Univerziteta u Arizoni.

Naučnici vjeruju da zračne bombe mogu uzrokovati vjetrove brzine i do 270 kilometara na sat, što bi moglo objasniti čudne nestanke aviona i brodova u području Trougla.

Mikroudari se pojavljuju kada se rashlađeni zrak obrušava na tlo velikom brzinom. Pojava je lokalizirana, a vjetar se nakon udara u zemlju kreće vertikalno u stranu, što predstavlja izuzetnu opasnost po prevozna sredstva.

Iako ovo nije definitivan dokaz, niti konačno objašnjenje koje bi u potpunosti raščistilo misteriu Bermudskog trougla, naučni trud u ovoj temi u kojem je prezentovano nekoliko hipoteza o mogućim uzrocima zasigurno uklanja nepotreban sloj mistifikacije prirodnog fenomena.