Nauka
10

Mislite da znate: Šta je uopće svjetlost?

Klix.ba
Svjetlost je veza između nas i svemira. Pomoću nje možemo posmatrati zvijezde i dosegnuti do samog početka nastanka stvarnosti. Ali, šta je zapravo svjetlost i koja je njena prava priroda?

Na ovo pitanje sažeto je odgovorila ekipa s naučno-edukativnog YouTube kanala "In a Nutshell – Kurzgesagt". Izbjegavajući odlazak u duboke povezane teme kao što su korelacija svjetlosti sa prostorom i vremenom, Kurzgesagt daje brzi kurs iz osnova fizike.

Ukratko, svjetlost je najmanja količina energije koja može biti transportovana. Čestica svjetlosti, foton, nema pravu veličinu, težinu niti može biti podijeljena na manje gradivne elemente.

Kao što to obično biva, ono što mi smatramo svjetlošću zapravo je samo djelić cijelog spektra "ponašnja" u kojima fotone možemo pronaći, ali ne i vidjeti. Neka od tih stanja, koja se razlikuju po dužini vala (jer se foton, pored ponašanja kao čestica, može ponašati i kao val) nose naziv gamazraci sa jedne i radiotalasi sa druge strane spektra.

Brzina svjetlost također je zanimljiva karakteristika koja, opet protivno mišljenju većine, nema pretjerane veze sa svjetlošću. Brzina od oko 300.000 kilometara u sekundi samo je svemirsko ograničenje brzine kojom se kreću sve bestežinske čestice.

Kako je svjetlost utjecala na evoluciju oka, zbog čega vidimo samo ograničen dio spektra i kako svjetlost uopće nastaje, pogledajte u kratkom, ali sadržajnom videu.