Nauka
0

Mirisanje grudi dojilja povećava ženski libido

Sarajevo-x.com
Prema novoj studiji, žene koje imaju nizak libido i često nisu raspoložene za seks, mirišući grudi drugih žena koje su tek postale majke, mogu povećati želju za seksom. Bizarni rezultati studije su pokazali da žene koje mirišu ili čak vide grudi drugih žena, uvelike povećavaju broj seksualnih fantazija te želju za seksom.

Prema neobičnoj studiji, žene koje imaju slab ili nizak libido trebale bi mirisati grudi "novopečenih" majki koje su tek rodile dijete, kako bi im se seksualna želja povećala.

Istraživanje je rađeno u sklopu terapije za povećanja libida kod žena, a provelo se tako što su naučnici najprije zatražili od majki da u svoje grudnjake stave umetak. Nakon toga, grupa žena koja ima stalne partnere trebala je pomirisati umetke.

Analiza "mirisanja" je pokazala kako je libido kod žena iz druge grupe porastao za čak 24%, a broj seksualnih fantazija za 17%.

Psiholog Martha McClintock sa Univerziteta u Chicagu vjeruje da miris povezan sa dojenjem kod drugih žena potiče seksualni impuls.

"Znamo da ženke iz drugih vrsti imaju poseban miris koji ispuštaju poput društvenog znaka kako bi drugim ženkama 'objavile' da nose mladunčad ili da su ih tek rodile. Cilj nam je otkriti postoji li takvo nešto i kod ljudi", izjavila je McClintock.

Ona je dodala kako bi se na ovaj način mogle liječiti žene koje imaju nizak libido jer je takav poremećaj još uvijek neistražen i vrlo frustrirajući za one koje pate od njega.

Vezani članci