Nova istraživanja
0

Melanholija je ipak mentalna bolest

Sarajevo-x.com
Melanholija je izostavljena iz dijagnostičkog priručnika za mentalne bolesti još 1980. godine. No, sada australijski psihijatar Gordon Parker nastoji to promijeniti, želeći da se ona navede kao posebna bolest uma, piše list Telegraph.

Melanholija je izostavljena iz dijagnostičkog priručnika za mentalne bolesti još 1980. godine. No, sada australijski psihijatar Gordon Parker nastoji to promijeniti, želeći da se ona navede kao posebna bolest uma.

Parker predvodi tim stručnjaka iz cijelog svijeta koji žele uvrstiti melanholiju kao bolest u Dijagnostički i statistički priručnik mentalnih poremećaja, koji će biti izdat 2013. godine.

Melanholike je još otac medicine Hipokrat opisao kao ljude koji pate od strahova i malodušnosti.

U kasnom 20. stoljeću bolest je izostala iz priručnika. Stoga psihijatri moraju birati između većih ili manjih dijagnosticiranja depresije kod pacijenata koji su melanholični.

Međutim, Parker upozorava kako je takvim pacijentima opasno propisivati lijekove za depresiju.

"Melanholiku neće pomoći psihoterapija ili savjetovanje, to čak često vodi do više samoubistava", rekao je Parker.

Stručnjaci ističu da je koncentracija melanholika prilično različita i oslabljena, tako da oni ne mogu čitati nešto ili se koncentrirati na to.

"Nedostaje im energije da obave potpuno normalne dnevne zadatke kao što je ustajanje iz kreveta ili tuširanje", navode stručnjaci.

Oko trećine pacijenata pokazuju da žive u nekoj vrsti iluzije. Oni su pronašli raspoloženje koje im uskraćuje zadovoljstvo. Ne mogu se razveseliti, niti ići ka nekom cilju.

Black Dog Institut u Sydneyu će provesti istraživanje o tri tretmana za melanholiju u naredne tri godine, pa je upućen poziv volonterima da učestvuju.

"Smatramo da se mnogi tretmani u liječenju melanholije provode na univerzalan, nespecifičan način. Mi trebamo racionalniji model", rekao je profesor Parker.