Nauka
0

Medicinski stručnjaci: Rađanje djece je zaista bolno

Sarajevo-x.com
Prenatalni programi ženama pružaju nerealistične i optimistične poglede, kada je riječ o samom porodu, upozoravaju britanski istraživači.

Istraživački tim sa Univerziteta Newcastle proučavao je rezultate postojećih studija o iskustvima žena tokom poroda i zaključio da postoji ogromna razlika između očekivanja žena o tome šta će se desiti tokom poroda i stvarnosti.

Žene u drugom stanju bi trebalo upozoriti da porod može biti veoma bolan, te da će mnoge morati uzeti lijekove kako bi te bolove izdržale, objavljeno je u stručnom magazinu BMC Medicine.

Britanski naučnici su pronašli jaz između očekivanja i iskustva u čak četiri oblasti: nivou i vrsti bolova, pristupu sredstvima olakšanja bolova, kontroli u donošenju odluka i nivou kontrole tokom poroda.

Naime, mnoge žene podcjenjuju intenzitet boli i i u zabludi su kada je riječ o prirodnom porodu bez ikakvih lijekova. Čak polovina žena koje su tvrdile da, tokom poroda, ne žele koristiti nikakva sredstva za olakšanje bolova je, na kraju, popustila i zatražila od liječnika neko od tih sredstava.

"Dokazano je da, što je žena više informisana o porodu, to će doživjeti manje boli, naročito ako se nalazi u poznatom okruženju sa poznatim osobama", kazala je za Daily Mail voditeljica studije Joanne Lally.

Naučnici sa Univerziteta Leicester tvrde da mogu predvidjeti da li će trudna žena doživjeti pobačaj ili ne. Naime, oni su pronašli molekulu, koja se prirodno javlja u tijelu, na osnovu koje je moguće utvrditi da li će žena doživjeti pobačaj. Otkriveno je da su žene, koje su imale povišen nivo anandamida u tijelu, izgubile bebu.