Nauka i medicina
0

Marihuana kao antibiotik?

Sarajevo-x.com
Supstanca pronađena u marihuani mogla bi postati lijek za neke vrste smrtonosnih bakterijskih infekcija koje je nemoguće izliječiti standardnim lijekovima.

Naučnici iz Velike Britanije i Italije došli do istih zaključaka o ljekovitom djelovanju biljke cannabis poznatije kao i marihuana.

Ne samo da će se supstancom iz marihuane izliječiti smrtonosne infekcije nego će se proizvesti i antibakterijska sredstva koja će zamijeniti standardne deterdžente i sapune štetne za čovjekovu okolinu, otkriva Science Daily.

Italijanski naučnik Giovanni Appendino i njegove kolege istakli su da se odavano zna za antibakterijska svojstva marihuane ali da se to nikad nije dovoljno istraživalo.

Da bi otklonili sumnje, naučnici su testirali pet glavnih supstanci marihuane, nazvanih i kanabinoidi, na određenim vrstama Staphylococcus bakterija koje su imune na antibiotike. Svih pet supstanci pokazalo je potencijalnu snagu za ubijanje bakterija na način potpuno drugačiji od uništavanja bakterija konvencionalnim lijekovima.

Dvije od ovih supstanci ne uzrokuju promjene raspoloženje tipične kod upotrebe marihuane, te bi one bile idealne za proizvodnju antibiotika.