Nauka
0

MacWorld: stiže Mac sa Intel-om

<a href="http://www.info.ba" target="_blank">INFO Online</a>
Najvažnije predstavljanje na MacWorld-u Steve Jobs je ostavio za kraj - predstavljanje iMac-a koji će po prvi put u istoriji firme iz Cupertinoa umjesto PowerPC imati jedan Intel-ov procesor.

Zajedno sa ovim desktop računarom najavljen je i prvi “Intel inside” notebook za kojeg Jobs tvrdi da ima pet puta bolje performanse od PowerBook-ova G4. Primijetite kako je mudro izbjegnuto poređenje sa G5 i ne zaboravite da su i G4 i G5 procesori u prijašnjim Apple-ovim nastupima bili neuporedivo bolji od Intel-a. Ali šta ćete, vremena se mijenjaju, Intel je sada bolji.

U iMac-u će biti ugrađen Intel-ov Yonah procesor sa dvije jezgre, koji se po novoj nomenklaturi naziva Duo, dok će Macbook Pro, kako se naziva notebook, imati 15,4-inčni ekran i nositi cijenu od 1600 USD.

Ostale najave tiču se FM dodatka za iPod i daljinskog, a predstavljena je i nova verzija iPhoto softvera. Prvi čovjek Apple-a je objavio kako je firma tokom praznične kupovine prodala nevjerovatnih 14 miliona iPod-a, u odnosu na 4,5 miliona pred Novu 2005. Prvi put je kvartalna zarada od prodaje audio player-a prešla magičnu granicu od milijarde USD.