Slučajno otkriće
0

FOTO / Loveći jelene našao ostatke nemani stare 75 miliona godina

Sarajevo-x.com
Tragajući za losovima lovac iz Montane u SAD-u pronašao je fosilne ostatke morske nemani. Pretpostavlja se da je riječ o dinosaurusu, mesožderu, koji je živio u moru prije 75 miliona godina.

Loveći sjeverne jelene David Bradt je u nacionalnom rezervatu Charles M. Russell u Montani pronašao gotovo netaknute fosilne ostatke morske nemani, koju su naučnici odmah uporedili sa mitskim čudovištem iz Loch Nessa.

Životinja, koja je duga 3,6 metara, živjela je u periodu krede (posljednjem razdoblju mezozoika) i bila je prilagođena životu u moru.

"Isprva nisam shvatio o čemu se radi. Onda sam uvidio da to nije samo interesantan dio stijene. Gledao sam u rebro! Bio sam prestrašen", kazao je Bradt, prenosi Daily Mail.

Paleontolozi smatraju da je riječ o plesiosauru, morskoj nemani, koja je imala dug vrat i uglavnom se hranila ribom i lignjama. Oni se nadaju da će tokom naredne godine iskopati ostatke dinosaurusa i tako dobiti više informacija o životinjama iz tog perioda.

"Ako se zaista radi o netaknutom fosilu postoji mogućnost da ćemo saznati dosta toga - koja je životinja, gdje je živjela i šta je radila", kazao je David Varricchio , paleontolog sa Univerziteta u Montani.

Lovac David Bradt istakao je da vjeruje da je glava životinje i dalje povezana sa tijelom.

"Znao sam da bih mogao oštetiti fosil tako da ništa nisam htio dirati, samo sam načinio fotogragije i otišao", ispričao je Bradt.

Zbog zimskih uslova i nepristupačnog terena u rezervatu, u kojem se uglavnom nalaze morske stijene iz prahistorijskog doba, plesiosaur vjerovatno neće biti iskopan do proljeća.