Nauka
0

Ljudske matične stanice pronađene i u plodnoj vodi

Sarajevo-x.com
Matične stanice, slične po funkcionalnosti embrionalnim matičnim stanicama, mogu se pronaći i u plodnoj vodi koja štiti bebu u stomaku, u nedjelju su potvrdili američki naučnici.

Naučnici su, u laboratoriji, pronađene matične stanice upotrijebili za razvoj mišičnih, koštanih, krvnih i jetrenih stanica.

Istraživači vjeruju kako su posteljica i plodna voda veoma značajan izvor matičnih stanica, te se nadaju da će jednog dana potaknuti revoluciju u oblasti medicinskih nauka.

Novo otkriće je obezbijedilo nekontroverzan izvor stanica, koje se inače vrlo teško mogu pronaći u različitim dijelovima ljudskog tijela i nekoliko dana starim embrionima.

"Embrionalne stanice se smatraju matičnim stanicama najšire upotrebe, ali sada se na drugom mjestu nalaze stanice iz plodne vode.", izjavio je dr. Anthony Atala, voditelj studije.

"Mi se nadamo da će otkrivene stanice poslužiti kao vrijedan izvor za obnovu oštećenog tkiva te razvoj novih organa. Vjerujem u višestruku funkcionalnost ovih stanica, kao i kod ljudskih embrionalnih matičnih stanica.", dodao je dr. Atala.

Višestruka funkcionalnost podrazumijeva sposobnost izgradnje različitih vrsta ljudskog tkiva.

Upotreba ljudskih embironalnih matičnih stanica se smatra kontroverznom u pojedinim zemljama, uključujući i SAD.