Nauka
0

Ljudi mogu predvidjeti budućnost

Sarajevo-x.com
Rezultati nove studije Politehničkog instituta Rensselaer govore o tome da je ljudski vizualni sistem opremljen mogućnošću da predvidi budućnost.

Profesor Mark Changizi je izjavio da je mozgu potrebna desetina sekunde da opazi ono što oči vide.

Kako bi kompenzirao neurološke odgode, vizualni sistem je razvio mogućnost da generiše opažanja koja će se desiti jednu desetinu sekunde poslije u budućnosti. Changizi je izjavio da, zahvaljujući visokoj kvaliteti vizualnog sistema, ono što subjekat opaža više odgovara našem poimanju sadašnjosti nego onome što se desilo prije jednu desetinu sekunde.

Izgradivši hipotezu o "opažanju sadašnjosti", Changizi je sistematično organizovao i objasnio više od 50 tipova iluzija vida koje se javljaju zato što mozak nastoji opaziti skoru budućnost.

"Iluzije se javljaju kada naši mozgovi nastoje percipirati ono što će se desiti u budućnosti a te percepcije se ne slažu sa realnošću. Ogroman uspjeh je postignut na polju otkrivanja i dokumentovanja bezbrojnih iluzija vida. Međutim, srazmjerno manje uspjeha je postignuto u organiziranju iluzija", izjavio je Changizi, vođa istraživanja.

Organizacija iluzija vida može pomoći neurolozima koji nastoje razumjeti mehanizme koji stoje iza vida, izjavio je Changizi koji je vodio istraživanja u Sloan-Swartz Centeru na klalifornijskom institutu tehnologije. Studija je, kako prenose američki mediji, objavljena u žurnalu "Cognitive Science".