Naučnici otkrivaju
0

Ljubljenje smanjuje stres

Sarajevo-x.com
Povodom Valentinova naučnici su proveli istraživanje kojim su otkrili da ljubljenje oslobođa hemikalije koje smanjuju svakodnevni stres kod oba spola. Ljubljenje kod muškaraca rezultira željom za vezom, puno više nego kod žena, tvrde autori studije.

"Hemikalije iz pljuvačke mogu da budu dobar pokazatelj kada procjenjujete drugi spol", kazala je profesorica neurologije Wendy Hill sa koledža Lafayette na sastanku Američke asocijacije za napredak nauke.

U eksperimentu je učestvovalo nekoliko heteroseksualnih parova, kolega sa studija, koji su se ljubili 15 minuta dok su slušali muziku. Nakon eksperimenta, kod njih je zapažena značajna promjena u lučenju hemikalije oksitocin, koja utječe na međusobno vezanje parova i hemikalije kortizol, koja se veže uz stres.

Poslije ljubljenja i kod muškaraca i kod žena zapaženo je smanjeno lučenje kortizola, što ukazuje na to da se i stres smanjio.

Nivo oksitocina se povećao kod muškaraca koji su pokazali više interesa za vezu poslije ljubljenja, dok je nivo oksitocina kod žena opao, što je iznenadilo naučnike.

Eksperiment je obavljen u studentskom centru za zdravlje, a profesorica Hill je najavila da namjerava ponovo raditi eksperiment ali u 'nekom romantičnijem okruženju'.