Istraživanja u Japanu
0

Listovi borovnice protiv hepatitisa C

SRNA
Listovi borovnice posjeduju hemikaliju koja uspješno blokira širenje virusa hepatitisa C, čime se stvara prostor za tretman hroničnih HCV infekcija, koje mogu da dovedu do ciroze i raka jetre, smatraju japanski naučnici.

U svijetu trenutno ne postoji vakcina za HCV infekciju, kojom je zaraženo 200 miliona ljudi širom svijeta, a kombinacija lijekova koja se daje pacijentima uspješna je samo do 60 odsto slučajeva uz jake štetne sporedne efekte.

Hepatitis C se najčešće javlja u oblasti južnog Japana, što je navelo profesora Hiroki Kataoku i njegov tim sa Univerziteta Mijazaki da intenzivnije istražuju opcije tretmana. 

Kataoka i kolege vjeruju da se lokalizovanjem HCV u jetri razvoj bolesti može usporiti čak i 20 godina, a  dijetalni dodaci mogu pomoći da širenje bolesti bude još usporeni ili potpuno zaustavljeno. 

Oni su ispitivali oko 300 različitih poljoprivrednih proizvoda koji bi mogli da utiču na zaustavljanje širenja HCV i otkrili ga u listovima borovnice "zečije oko", koja raste u jugoistočnom dijelu SAD.

Oni su pročistili sastojke i identifikovali "proantociandin", polifenol sličan korisnim hemikalijama nađenim u grožđu i vinu. 

Pošto proantociandin može biti štetan, Kataoka i kolege su napomenuli da je njegova efektivna koncentracija protiv HCV stotinu puta manja od toksičnog praga, a slične hemikalije su nađene u  mnogim jestivim biljkama, koje mogu poslužiti kao dijetalni dodatak.