Nauka
0

Linux na iPod-u

INFO Online
Linux entuzijasti pokušavaju ugurati pingvina u svaki mogući komad elektronike. Prvo je «pao» X-box, a sada se i sa iPod-ovog displeja smiješi pingvin.

Ako ste sretni vlasnik Apple-ovog iPod-a, a uz to volite Linux (malo čudna kombinacija, priznajem), na stranici Linux on iPod projekta pronaći ćete sva uputstva kako da na svoj stilistički muzički player instalirate Linux, tačnije poseban uClinux kernel. Projekat je još uvijek u razvoju, a njegovi su pokretači do sada uspjeli napraviti većinu funkcija player-a, s tim što power management, status baterije i Flash podrška još uvijek ne rade.

Ako vam već do sada nije sinulo šta sve Linux na iPod-u povlači za sobom, reći ćemo vam. Prije svega, mogućnost plejanja drugih formata, a ne samo inicijalno podržanih od strane Apple-a (recimo Ogg i dr.), zatim mogućnost komunikacije sa eksternim uređajima, recimo čitačima memorijskih kartica, odakle bi se sadržaji mogli kopirati direktno na uređaj, a autori razmišljaju čak i o programiranju modula za snimaje muzike sa USB ili audio input porta. Oni najluđi spominju i Beowulf klaster – povezivanje više pingvinskih iPod-ova u jedan super-iPod!

Više informacija na oficijelnom sajtu projekta.