Nauka
0

"Lights" cigarete jednako opasne kao i obične

Sarajevo-x.com
Turski stručnjaci sproveli su studiju koja pokazuje da cigarete sa oznakom "lights" jednako štete krvnim sudovima pušača kao i one koje nemaju ovu oznaku. Dotok krvi u srce pušača jednako je slab kod onih koji biraju "lights" cigarete kao i kod onih koji konzumiraju obične duhanske proizvode.

Već duže vremena kritičari optužuju duhansku industriju što oznakom "lights" pokušava stvoriti sliku "ne tako štetne" cigarete među populacijom pušača. Studije su pokazale da su "lights" cigarete jednako kobne za zdravlje kao i one obične.

"Lights" cigarete su osmišljene s namjerom da transportuju manje nikotina i manju količinu otrovnih hemikalija u organizam pušača. Ovakve rezultate moguće je samo potvrditi kada se mjerenja vrše tehničkim uređajem. Kada se radi o stvarnom duhanskom konzumentu, ovi podaci ne stoje.

U stvarnom životu naime, pušač udiše istu količinu nikotina i otrovnih supstanci bez obzira na to koje cigarete puši.

Za potrebe studije koja je rađena u Turskoj, stručnjaci su pregledali 62 odrasle osobe dvadesetih godina. Među ispitanicima bilo je onih koji puše cigarete sa oznakom "lights" i onih koji konzumiraju obične cigarete.

Rezultati pregleda pokazali su da je zakrčenje krvnih sudova i samim tim opasnost od kardiovaskularnih oboljenja skoro pa jednaka kod svih pušača neovisno od toga da li puše "lights" ili obične cigarete.